A tiszta selyem

A természet csodás ajándéka

A hernyóselyemről

A valódi selymet a textilek királynőjének tartják, nem véletlenül. Páratlanul szép megjelenése mellett kivételes jellemzőkkel bír, melyek élettani hatásai lenyűgözőek.

A kollagén és a selyem hasonló aminosav-összetételének köszönhetően nem vált ki semmilyen allergiás reakciót. A kozmetikai ipar előszeretettel használja bőrfiatalító hatása miatt: azoknak a bőre, akik huzamosabb ideig hernyóselymet hordanak, bizonyítottan feszesebb és puhább. Évezredek óta ismert gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása hámsérülések esetén. Csecsemőknek, kisgyermekeknek jobb, ha valódi selyemkendőt kötünk a nyakukra, sőt, torokfájásra is kitűnő.

A hernyóselyem segít a hőháztartás megőrzésében, melegben hűt, hidegben fűt, egyaránt használják hegymászók és a sivatagban élők is. Az igazi selyem lélegzik, nem izzadunk alatta, nyáron kifejezetten kellemes hordani, kiszűri az UV-t, nem ég meg a bőrünk a napfénytől. Mivel saját súlyának sokszorosát képes vízből megkötni, a selyem öltözék szinte eltünteti a verejtéket, komfortos, száraz érzetet ad, biztosítja a bőr légzését, javítja az anyagcsere folyamatokat és a vérellátást. 

Jótékony hatását vérkeringési, mozgásszervi és reumás panaszok esetén is hasznosítják. A műszálas textília rossz hatással van a testünkre. A hernyóselyem különleges elektromos tulajdonsága viszont bőrünket védi.
Ezenkívül természetes hipoallergén is, a felületén található fehérjeréteg ugyanis taszítja a port, a penészt és más allergéneket, így ágyneműnek, valamint lakberendezési tárgyak készítéséhez is luxus alapanyagnak számít.

Selyem fajtáink:

Crepe de Chine 5: klasszikus, magas fényű selyem, a szaténnál valamivel áttetszőbb, lágy esésű. Ha valódi selyemre gondolunk, többnyire ezt képzeljük el. Rendkívül kellemes viselni, finom tapintású, elegáns. Kevésbé gyűrődik, mint az olcsóbb árfekvésű habotai vagy más néven ponge selyem.

Chiffon: matt hatású, különleges selyem, a csavart selyemszálaknak köszönhetően alapvetően rugalmas, így jóval kevésbé gyűrődik, mint a legtöbb anyagtípus. Két változatban kapható nálunk: a szám a szövés vastagságát jelöli:
Chiffon 3.5: Olyan vékony és áttetsző, akár a muszlin. Könnyű esése miatt rendkívül jól hordható sportos öltözékhez is. A színek rétegződéskor keverednek, különleges hatást kapunk, mikor az anyag fodrozódik.
Chiffon 6.5: Kifejezetten vastag selyem: dús, telt hatás kelt kendőként, kabátokhoz is mutatós. Nagyszerűen melegít, alig áttetsző, ezért a minták látványosabban érvényesülnek rajta.

Selyem ápolás:

A selyemfesték rendkívül színtartó, nem fakul, de javasoljuk, hogy óvja a selymet a tartós UV sugárzástól, ami minden szerves eredetű anyagot roncsol. Mindig samponnal mossuk, a hernyóselyem a hajhoz hasonlóan fehérjéből van, a lúgos mosószer árt neki. Sajnos a gépi mosószerek mind lúgosak, inkább kézzel mossuk. Nem köztudott, de a hernyóselyem rendkívül magas hőt bír el, (ezzel a tulajdonságával lehet egyébként megkülönböztetni legkönnyebben a műselyemtől) ezért a vasalónk legmagasabb fokozatán vasalhatjuk, gőzölhetjük, semmi baja nem lesz. Ha így ápoljuk kendőnket, örök érték marad.

Fotógaléria

válogatás selyem sáljainkból

A Keszkendő Selyem Galéria hivatalos oldala 2022
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!