Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Súgó: bankkártyás fizetés

Amennyiben webáruházunkban bankkártyával szeretne fizetni, a fizetés véglegesítésekor új ablakra irányítja a rendszer, ahol a kártya adatok megadása után válassza a kék "Fizetek: Ft" feliratú gombot, ahol megjelenik a fizetendő összeg is a gombon.

Amennyiben Barion tárcával rendelkezik, válassza az "Barion tárca" lehetőséget.

H a fizetése sikeres, automatikusan visszairányítja a rendszer a webáruház felületére.

Ha fizetése sikertelen, kérjük ellenőrizze, hogy kártyája nem lépte e túl a napi fizetési limitet, és van e fedezete a fizetendő összegnek. Amennyiben továbbra sem sikerül bankkártyával fizetnie webáruházunkban, kérjük jelezze a problémát nekünk telefonon (30 3200581) vagy e-mailben: selyemgaleria@gmail.com, vagy válassza a banki átutalást fizetési módnak.

Kétfaktoros autentikáció a gyakorlatban

Az Európai Unió pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó PSD2 irányelve alapján a bankkártyás vásárlások és az elektronikus fizetési műveletek esetében bevezetésre került egy plusz biztonsági lépésként az ún. erős ügyfélhitelesítés a webáruházunkban. Ez a felhasználók védelmét szolgálja azzal, hogy csak a kártya használatára jogosult személy, vagyis a kártyabirtokos hitelesítheti a tranzakciót.

A fizetést jóváhagyó pénzügyi szolgáltatónak (azaz a banknak) a lehetséges háromféle azonosítástípusból legalább kettő használatával egyértelműen azonosítania kell a fizetést vagy banki műveletet kezdeményező személyt.

A háromféle alkalmazható azonosítástípus:

 1. Amit a kártyabirtokos ismer (pl. jelszó).
 2. Amivel a kártyabirtokos rendelkezik (pl. mobileszköz, telefonszámra kapott SMS).
 3. A kártyabirtokos biológiai tulajdonságain alapuló (biometrikus, pl. ujjlenyomat vagy arcfelismerés).

A felsorolt azonosítási típust minden bank egyedileg választja ki és alkalmazza.

Kivételes esetek

A bankok döntése alapján bizonyos tranzakciók mentességet élvezhetnek az erős ügyfélhitelesítés kötelezettsége alól. Ennek 3 fő típusa van, amelyek a következők:

 1. Alacsony kockázatú tranzakciók: A kártyaelfogadó hely vagy a bank végezhet valós idejű kockázatelemzést. Amennyiben ez történik, akkor a vásárló adatai, a vásárlás összege, szállítási cím és a vásárló földrajzi helyzete alapján mentesítheti a tranzakciót a hitelesítés alól.
 2. Alacsony értékű tranzakciók: 30 EUR alatti tranzakciók esetén, maximum 5 egymást követő alkalommal nem kötelező az autentikáció.
 3. Elmentett kártyával történő jövőbeni tranzakciók: Amennyiben egy online fizetési szolgáltatónál már elmentettük a fizetés során a kártyaadatainkat, abban az esetben a kártya elmentését követően már nem kötelező a kétfaktoros autentikáció.

Hogy változik az online fizetés?

A bankkártya adatok megadása után meg kell adnunk egy kódot, ami valószínűleg SMS-ben fog megérkezni. Ahogy írtuk néhány sorral feljebb, a bankok erről egyedileg nyilatkoznak, ezért az ellenőrző lépés nemcsak SMS-ben történhet, hanem netbank jelszó, telekód, vásárlási kód is lehet.

Másik megoldás, ha a bankunk applikációját használjuk, és ott hagyjuk jóvá a tranzakciót, de a jóváhagyáshoz ebben az esetben is hitelesíteni kell a tranzakciót.

Eddig ismert kétfaktoros autentikáció megnevezéseket bankonként:

 • K&H Bank: Internetes vásárlási jelszó
 • OTP Bank: Telekód
 • MKB Bank: Online PIN-kód
 • Budapest Bank: Internetes vásárlási jelszó
 • Erste Bank: Netbank jelszó
 • UniCredit: Telefonbank PIN-kód
 • Takarékbank: iPIN
 • Sberbank: Sberbank online fizetési jelszó
 • GRÁNIT Bank: Online vásárlási jelszó
 • MagNet Bank: Internetes vásárlási kód

  Az erős ügyfélhitelesítésről további információt a https://www.mnb.hu/penzforgalom/psd2-gyakori-kerdesek-es-valaszok oldalon talál.